inspiratie

  

Was er in 1970 eigenlijk wel een geschiedenisboek?

Paul van Leeuwen; mijn geschiedenisleraar op de HBS in Wassenaar van 1970 – 1972. (uit “Heer Leeuw; heb dank” een ode dat ik na ruim 31 jaar na mijn eindexamen schreef aan mijn geschiedenisleraar op 11 november 2003

 

Heer Leeuw.

Met mijn ‘Mobilette’-brommer langs de Rijksstraatweg en mijn tas tussen de benen en de benzinetank geklemd. Vaak te vroeg (omdat je van zo ver kwam en je wist maar nooit) bij Koos, de conciërge, voor een bekertje koffie.

Geen al te doordringende bel maar eerder een oproeptoeter om te komen. Althans zo voelde het. En u uw houding bij de openstaande deur van uw klaslokaal. De rug iets te recht en een te grote hand die eerder wuivend dan kort begroetend bedoeld was.
Eén voor één werd je begroet en het voelde als een persoonlijk welkom.

Eenmaal in het lokaal op je vaste plek en zelf in het Klassenboek noteren wie er wel en wie er niet was. Ja dat deden we zelf; zo was het ons geleerd. Leg het maar bij de leerlingen zelf en laat ze maar zelf bellen naar die ontbrekende klasgenoot.

U begon altijd 10 minuten te laat omdat de communistische economieleraar van Gennep altijd een shaggie zware bij u kwam draaien en die dan heel uitgebreid op kwam roken met zijn Poolse stropdas omgeslagen om de schouder van een veel te oud colbertjasje.

En die goede man moest ook nog eens helemaal van de overkant van de weg komen waar zijn vaste economielokaal gevestigd was.

Nee u niet; u had altijd een
mooi overhemd aan en zodra het enigszins kon een lamswollen
trui met v-hals eroverheen.

Lees verder:

Heer Leeuw; heb dank
Antwoord heer leeuw 3-12-2011

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>